Skip to main content

Posłuchaj artykułów
0:00
0:00
Posłuchaj kolejnych artykułów

styl życia


Zespół Lepiej.

Zespół Lepiej.


35 849

Czajnik na indukcję czy elektryczny – który wybrać? Podstawowe różnice

Zespół Lepiej.
Zespół Lepiej.

Czajnik należy do podstawowych akcesoriów kuchennych. Korzystasz z niego na co dzień, przeważnie kilkakrotnie w ciągu doby. Gotujesz w nim wodę na poranną kawę, popołudniową herbatę czy relaksujące ziołowe napary. Dlatego wybór czajnika warto przemyśleć, zaczynając od analizy własnych potrzeb i upodobań estetycznych. Jeśli zastanawiasz się, co będzie lepsze: czajnik elektryczny czy na indukcję – ten artykuł napisaliśmy z myślą o Tobie. Przedstawimy w nim wady i zalety obu rozwiązań.


 

Najpierw wybierz pojemność czajnika 

Zanim rozstrzygniesz dylemat: czajnik na indukcję czy elektryczny, określ optymalną pojemność. Dostosuj ją do liczby domowników. Jeśli mieszkasz sam – wybierz czajnik o pojemności poniżej 1 litra. W takim urządzeniu czas gotowania wody jest krótki, a zużycie energii niewielkie. 

Dla 3-osobowej rodziny optymalnym wyborem będą najmniejsze czajniki indukcyjne o pojemności około 1,5 litra. Jeżeli gospodarstwo domowe tworzy 4, 5 czy więcej osób, musisz zaopatrzyć się w czajnik o pojemności 2,5, a nawet 3 litrów. 

Wybierz model czajnika bezpieczny dla zdrowia 

Materiały, z których powstają czajniki elektryczne, są bardzo różnorodne: stal nierdzewna, ceramika, szkło, plastik. Czajniki przeznaczone do gotowania wody na kuchni indukcyjnej to naczynia wyłącznie metalowe – powstają z emaliowanego żelaza, blachy stalowej lub aluminium. Wszystkie wymienione modele mogą zapewnić bezpieczne dla zdrowia gotowanie wody. Wrzątek nie powinien nawet w najmniejszym stopniu przejmować woni od grzałek, materiału pojemników lub uszczelek. 

Nieprzyjemny zapach wody to przypadłość niskiej jakości czajników elektrycznych. Może być objawem wadliwego wykonania lub użycia niskiej jakości materiałów. Aby uniknąć przykrych niespodzianek, postaw na markowe urządzenia uznanych producentów AGD. 

Mocne i słabe strony czajnika indukcyjnego 

Czajnik indukcyjny to rozwiązanie przeznaczone do nowoczesnej kuchni wyposażonej w płytę indukcyjną. Jego dno powinno być dostosowane do średnicy pól grzewczych. Większości modeli czajników indukcyjnych mogą też używać posiadacze kuchenki gazowej lub elektrycznej. Aby współpracować z płytą indukcyjną, muszą mieć dno wykonane z ferromagnetyku. W praktyce jest to najczęściej ułożona warstwami stal. Możesz wybrać model indukcyjny z polerowanej lub emaliowanej blachy stalowej, a także z aluminium z powłoką ceramiczną lub teflonową. 

Do mocnych stron czajnika na indukcję należy trwałość. Charakteryzuje się odpornością na uszkodzenia. Możesz go eksploatować przez długie lata. Płyta indukcyjna bardzo szybko nagrzewa dno naczynia: woda w krótkim czasie osiąga temperaturę wrzenia. Czajnik jest łatwy w obsłudze i utrzymaniu czystości. Podstawowe modele są też stosunkowo niedrogie. 

Wielu użytkowników docenia fakt, że czajnik indukcyjny nie zajmuje miejsca na blacie roboczym w kuchni. Jednak pamiętaj, że praktycznie wyłącza z eksploatacji jedno pole grzewcze (palnik). Problemem może być też fakt, że trudno znaleźć czajnik na indukcję o pojemności poniżej 1 litra. 

Aby korzystać z czajnika indukcyjnego, potrzebujesz odpowiedniej płyty kuchennej. Na co zwrócić uwagę przy zakupie, dowiesz się z artykułu: Płyta indukcyjna czy gazowa? Poznaj istotne wady i zalety. 

Zalety i wady czajnika elektrycznego 

Bezprzewodowy czajnik elektryczny jest urządzeniem znacznie bardziej skomplikowanym od czajnika przeznaczonego na płytę indukcyjną. Składa się z pojemnika na wodę (dzbanka), podstawki i grzałki. Kabel zasilający jest podłączony do podstawki. Dzięki temu możesz swobodnie manewrować dzbankiem przy nalewaniu wrzątku. Zaawansowana technologicznie konstrukcja ma wiele zalet. 

Wygoda użytkowania 

Do kluczowych zalet czajnika elektrycznego należy szybka praca: urządzenie potrzebuje na zagotowanie wody nawet dwukrotnie mniej czasu niż klasyczne modele na gaz. Niebagatelne znaczenie ma też wygoda eksploatacji. Czajniki elektryczne nie wymagają do pracy płyty indukcyjnej. Możesz je łatwo przenosić i używać wszędzie tam, gdzie jest dostęp do energii elektrycznej. Aby zagotować wodę, wystarczy napełnić zbiornik i wcisnąć przycisk start. 

Bezpieczeństwo eksploatacji 

Mocną stroną czajnika elektrycznego jest też bezpieczeństwo pracy. W praktyce wszystkie modele są wyposażone w automatyczny wyłącznik: po zagotowaniu wody urządzenie samoczynnie kończy pracę. Z kolei bezpiecznik termiczny zapobiega włączeniu gorącego czajnika. 

Bogactwo funkcji 

W przypadku czajnika elektrycznego możesz liczyć na bogactwo funkcji. Nowoczesne urządzenia wyposażone są we wskaźnik poziomu wody. Droższe modele dodatkowo umożliwiają podgrzewanie wody do określonej temperatury. Funkcja jest szczególnie ceniona przez smakoszy yerba mate i herbat ziołowych, których nie można zalewać wrzątkiem. 

Na smak naparów wpływa też jakość gorącej wody. Dlatego coraz częściej czajniki elektryczne mają też specjalne filtry, które usuwają kamień, zanieczyszczenia i nieprzyjemne zapachy. 

Czajnik elektryczny z grzałką spiralną lub płytową 

W czajnikach elektrycznych stosowane są grzałki spiralne i płytowe. Modele z grzałką spiralną pracują cicho. Z kolei grzałki płytowe są bardziej hałaśliwe, lecz odporne na osadzanie się kamienia i innych zanieczyszczeń. Rodzaj grzałki wiąże się też z zapotrzebowaniem na moc: modele płytowe zużywają więcej prądu. 

Czy czajnik elektryczny ma wady? 

Czajnik elektryczny zajmuje miejsce na blacie roboczym. Jednak nawet w małych kuchniach trudno to uznać za istotną wadę. Zazwyczaj są też droższe od czajników tradycyjnych, lecz nie jest to regułą. Potoczne przekonanie o gorszej jakości wody z czajnika elektrycznego (chemiczny zapach) nie dotyczy wysokiej jakości urządzeń.

Bezpieczeństwo użytkowania 

Zarówno czajniki elektryczne, jak i przeznaczone na indukcję mają szereg zabezpieczeń. Ich zadaniem jest zapobieganie poparzeniom wrzątkiem lub gorącą parą wodną. Większość dostępnych w sklepach czajników elektrycznych posiada czujnik chroniący przed uruchomieniem urządzenia, w którym nie ma wystarczającej ilości wody. Niektóre dostępne w sklepach modele uniemożliwiają otwarcie pokrywki podczas gotowania wody. To doskonałe rozwiązanie w przypadku rodzin z małymi dziećmi. 

Wśród czajników indukcyjnych wyróżniamy czajniki indukcyjne z gwizdkiem zdejmowanym oraz czajniki indukcyjne z gwizdkiem podnoszonym na zawiasach. To drugie rozwiązanie jest wygodniejsze i bezpieczniejsze. Znacząco zmniejsza ryzyko poparzenia parą wodną wydobywającą się z wylewki. Ponadto rączka w czajnikach na indukcję nie nagrzewa się. Nie istnieje ryzyko poparzenia lub stopienia uchwytu. Gdy gotujesz wodę, nie musisz obawiać się przegrzania naczynia czy poparzenia dłoni. 

Design czajników ma znaczenie 

Czajnik jest nieodłączną częścią wyposażenia Twojej kuchni, dlatego zawsze pozostaje na widoku. Przy wyborze zwrócić uwagę na kolorystykę, design i materiały, z których został wykonany. Nowoczesne czajniki są harmonijnym połączeniem stali i tworzywa sztucznego, szkła i ceramiki, a także drewna czy korka. 

Zarówno czajniki elektryczne, jak i indukcyjne możesz znaleźć w wielu wersjach kolorystycznych i stylistycznych. Bez problemu zaopatrzysz się nowoczesne czajniki elektryczne z polerowanej stali, malowane na jeden kolor lub ozdobnie malowane, z pękatymi i smukłymi dzbankami, z wylewkami bardzo krótkimi i fantazyjnie wyginanymi. Niezależnie od tego, czy jesteś wielbicielem stylu skandynawskiego, minimalizmu czy retro – z pewnością znajdziesz coś dla siebie. 

Temat szczegółowo omawiamy w artykule Cena, wygoda, a może design – czym kierować się, wybierając czajnik do kuchni? 

Jaki jest koszt zakupu czajnika elektrycznego i na indukcję? 

Które rozwiązanie jest tańsze: czajnik elektryczny czy przeznaczony do użycia na kuchence indukcyjnej? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo wszystko zależy od parametrów i właściwości modelu, na jaki ostatecznie się zdecydujesz. 

Ceny czajników elektrycznych i na indukcję są mniej więcej wyrównane i standardowo mieszczą się w przedziale od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Nie zmienia to faktu, że markowe, designerskie modele mogą kosztować powyżej tysiąca złotych. Znaczna rozpiętość cen wynika z dużego zróżnicowania poszczególnych urządzeń: im więcej funkcji, tym wyższa cena. Więcej zapłacisz również za oryginalny design, nietypową kolorystykę i szlachetny materiał. 

Gotowanie wody w czajniku elektrycznym i na płycie indukcyjnej – co jest tańsze i szybsze? 

Gdy zastanawiasz się nad wyborem: czajnik indukcyjny czy elektryczny, na pewno zwrócisz uwagę na koszty eksploatacji. Jaki czajnik jest bardziej ekonomiczny? Pobór energii w przypadku obydwu urządzeń jest porównywalny. Dla osób, którym zależy na krótkim czasie podgrzewania wody, lepszym wyborem będzie czajnik elektryczny o dużej mocy. 

Jeżeli nie chcesz marnować energii elektrycznej, gotuj tylko tyle wody, ile w tej chwili potrzebujesz. Odmierz dokładnie tyle wody, ile zużyjesz (z niewielkim zapasem na odparowanie). Chcesz zaparzyć kubek herbaty? Napełnij go wodą, a potem przelej płyn do czajnika i zagotuj. To rozwiązanie ekologiczne i oszczędne, które sprawdza się zarówno w przypadku czajnika elektrycznego, jak i indukcyjnego. Jeżeli stanie się Twoją rutyną, obniżysz znacznie pobór prądu, a co za tym idzie – rachunki. 

Jaki czajnik jest najlepszy? Podsumowanie 

Jak wybrać czajnik? Który model będzie najlepszy? Taki, który jest dopasowany do Twoich potrzeb – zarówno pod względem wielkości, funkcjonalności, jak i estetyki. Jeżeli preferujesz gotowanie wody na płycie kuchennej i pragniesz zaoszczędzić nieco miejsca na blacie kuchennym, postaw na czajnik indukcyjny. Gdy priorytetowo traktujesz szybkość gotowania wody i dodatkowe funkcje, Twoje oczekiwania najlepiej zaspokoi bezprzewodowy czajnik elektryczny. 

Pamiętaj, że czajnik to urządzenie, które powinno służyć Ci przez wiele lat. Gdy wybierasz czajnik na indukcję czy elektryczny, weź pod uwagę wszystkie za i przeciw omówione w tym artykule. Dzięki temu unikniesz kosztownych pomyłek.