Kompostownik – co to jest i dlaczego warto?
Kompostownik to zaplanowane i odpowiednio przygotowane miejsce lub pojemnik do składowania odpadów organicznych, które wytwarzasz i gromadzisz każdego dnia.
Możesz go postawić w ogrodzie (kompostownik przydomowy), a nawet w domu, czy na balkonie (kompostownik domowy).
Więcej o kompostownikach domowych przeczytasz tutaj: Kompostownik w pigułce – co warto wiedzieć?
Kompost to natomiast zdrowa baza i pożywka dla roślin (jadalnych oraz ozdobnych) – wzbogaca glebę o wysokiej jakości składniki odżywcze i napowietrza ją. To także ład i porządek w ogrodzie lub domu oraz wtórne wykorzystanie bioodpadów, które każdego dnia zbierasz w niemałych ilościach. Na koniec dodatkowa porcja motywacji – kompostowanie jest darmowe. Oszczędzasz zarówno miejsce na składowanie odpadów organicznych, jak i pieniądze – obniżasz koszty wywozu śmieci oraz nie musisz inwestować w chemiczne nawozy.
Jak zrobić kompostownik przydomowy krok po kroku?
Krok 1. Przygotuj:
- 5 palet lub deski drewniane,
- garść gwoździ,
- młotek,
- szlifierkę,
- impregnat lub pokost.
Krok 2. Przed przystąpieniem do tworzenia konstrukcji:
- oczyść deski z resztek farby,
- przeszlifuj,
- pomaluj preparatem ochronno-dekoracyjnym.
Krok 3. Wykonanie:
- pierwszą paletę ułóż jako podstawę,
- kolejne pionowo – będą stanowiły ściany kompostownika,
- zbij je ze sobą przy wykorzystaniu gwoździ i młotka,
- możesz wyłożyć kompostownik siatką lub folią perforowaną, ale nie jest to niezbędne.
Krok 4. Kompostowanie:
- na dnie kompostownika przydomowego ułóż pocięte gałązki (na wysokość 20 centymetrów) – czyli warstwę drenażową,
- następny poziom powinna stanowić ziemia ogrodowa lub zeszłoroczny kompost,
- kolejne warstwy to odpadki (przeczytasz o nich niżej) – układane na przemian z warstwami ziemi.
Zostaw także przerwy między deskami kompostownika, by uzyskać swobodny przepływ powietrza. Dzięki temu resztki roślinne nie będą gniły. Optymalna wysokość kompostownika to 150 cm, a jego objętość nie powinna przekraczać 1-2 m3.
Co możesz wrzucić do kompostownika?
Najlepiej sprawdzą się:
- obierki oraz resztki warzyw i owoców,
- fusy po kawie, herbacie, ziołach,
- skorupki jajek.
Kompostownik przydomowy to również doskonałe miejsce do gromadzenia:
- skoszonej trawy,
- słomy, siana,
- kory,
- popiołu drzewnego,
- liści,
- przekwitłych roślin i gałęzi.
Co ciekawe, do kompostownika przydomowego możesz wrzucać także papier, chusteczki, niezadrukowane kartony, ręczniki papierowe, trociny czy muł z oczka wodnego.
Tego nie wrzucaj
O ile zapewne wiesz, że do kompostownika nie możesz wrzucać metalu, plastiku czy szkła, to warto usystematyzować wiedzę względem innych odpadków.
Do kompostownika nie wkładamy:
- obierek po cytrusach,
- mięsa zwierzęcego i rybiego, kości,
- zadrukowanych kartonów,
- chorych roślin,
- nasion i pestek,
- popiołu węglowego,
- liści orzecha, dębu i olchy.
Czy to wszystko?
Każdy kompostownik należy chronić przed ekspozycją na zbyt silne światło słoneczne, wysoką i niską temperaturą, systematycznie podlewać i delikatnie mieszać – wystarczy raz na dwa miesiące. Ogrodnicy zalecają także rozdrobnienie lub pocięcie resztek organicznych (warzywa, owoce).
Najlepszym sezonem na rozpoczęcie przygody z kompostownikiem domowym jest początek jesieni. Temperatura sprzyja, a stosunkowo spora wilgotność przyspiesza proces tworzenia bakterii. Nie ma jednak przeciwwskazań, by założyć go wiosną lub latem. Zimą najlepiej przykryj go liśćmi.
Idealna temperatura do kompostowania waha się między 10 a 30 stopni Celsjusza.
Budowa kompostownika przydomowego nie powinna sprawić Ci trudności, a może wręcz zapewnić niemałą przyjemność. Kompost wykorzystasz do nawożenia praktycznie wszystkich roślin w Twoim ogródku. Dobrze utrzymany kompostownik ma przyjemny zapach ściółki leśnej i zapewni Ci jedyny w swoim rodzaju nawóz dla roślin.