Skip to main content

styl życia


Zespół Lepiej.

Zespół Lepiej.


eye2 364

Kompostownik przydomowy – jak zbudować i prowadzić?

Zespół Lepiej.
Zespół Lepiej.

Kompostownik przydomowy to jeden z najlepszych sposobów, by we własnym zakresie wyprodukować naturalny nawóz. Z tego artykułu dowiesz się – jak samodzielnie zrobić drewniany kompostownik, co możesz do niego wrzucić, a czego nie, oraz jak usprawnić powstawanie kompostu.

Kompostownik przydomowy – jak zbudować i prowadzić?

 

Kompostownik – co to jest i dlaczego warto?

Kompostownik to zaplanowane i odpowiednio przygotowane miejsce lub pojemnik do składowania odpadów organicznych, które wytwarzasz i gromadzisz każdego dnia.

Możesz go postawić w ogrodzie (kompostownik przydomowy), a nawet w domu, czy na balkonie (kompostownik domowy).

Więcej o kompostownikach domowych przeczytasz tutaj: Kompostownik w pigułce – co warto wiedzieć?

Kompost to natomiast zdrowa baza i pożywka dla roślin (jadalnych oraz ozdobnych) – wzbogaca glebę o wysokiej jakości składniki odżywcze i napowietrza ją. To także ład i porządek w ogrodzie lub domu oraz wtórne wykorzystanie bioodpadów, które każdego dnia zbierasz w niemałych ilościach. Na koniec dodatkowa porcja motywacji – kompostowanie jest darmowe. Oszczędzasz zarówno miejsce na składowanie odpadów organicznych, jak i pieniądze – obniżasz koszty wywozu śmieci oraz nie musisz inwestować w chemiczne nawozy.

Jak zrobić kompostownik przydomowy krok po kroku?

kompostownik przydomowy - jak zrobić

Krok 1. Przygotuj:

  • 5 palet lub deski drewniane,
  • garść gwoździ,
  • młotek,
  • szlifierkę,
  • impregnat lub pokost.

Krok 2. Przed przystąpieniem do tworzenia konstrukcji:

  • oczyść deski z resztek farby,
  • przeszlifuj,
  • pomaluj preparatem ochronno-dekoracyjnym.

Krok 3. Wykonanie:

  • pierwszą paletę ułóż jako podstawę,
  • kolejne pionowo – będą stanowiły ściany kompostownika,
  • zbij je ze sobą przy wykorzystaniu gwoździ i młotka,
  • możesz wyłożyć kompostownik siatką lub folią perforowaną, ale nie jest to niezbędne.

Krok 4. Kompostowanie:

  • na dnie kompostownika przydomowego ułóż pocięte gałązki (na wysokość 20 centymetrów) – czyli warstwę drenażową,
  • następny poziom powinna stanowić ziemia ogrodowa lub zeszłoroczny kompost,
  • kolejne warstwy to odpadki (przeczytasz o nich niżej) – układane na przemian z warstwami ziemi.

Zostaw także przerwy między deskami kompostownika, by uzyskać swobodny przepływ powietrza. Dzięki temu resztki roślinne nie będą gniły. Optymalna wysokość kompostownika to 150 cm, a jego objętość nie powinna przekraczać 1-2 m3.

Co możesz wrzucić do kompostownika?

Najlepiej sprawdzą się:

  • obierki oraz resztki warzyw i owoców,
  • fusy po kawie, herbacie, ziołach,
  • skorupki jajek.

Kompostownik przydomowy to również doskonałe miejsce do gromadzenia:

  • skoszonej trawy,
  • słomy, siana,
  • kory,
  • popiołu drzewnego,
  • liści,
  • przekwitłych roślin i gałęzi.

Co ciekawe, do kompostownika przydomowego możesz wrzucać także papier, chusteczki, niezadrukowane kartony, ręczniki papierowe, trociny czy muł z oczka wodnego.

Tego nie wrzucaj

O ile zapewne wiesz, że do kompostownika nie możesz wrzucać metalu, plastiku czy szkła, to warto usystematyzować wiedzę względem innych odpadków.

Do kompostownika nie wkładamy:

  • obierek po cytrusach,
  • mięsa zwierzęcego i rybiego, kości,
  • zadrukowanych kartonów,
  • chorych roślin,
  • nasion i pestek,
  • popiołu węglowego,
  • liści orzecha, dębu i olchy.

Czy to wszystko?

Każdy kompostownik należy chronić przed ekspozycją na zbyt silne światło słoneczne, wysoką i niską temperaturą, systematycznie podlewać i delikatnie mieszać – wystarczy raz na dwa miesiące. Ogrodnicy zalecają także rozdrobnienie lub pocięcie resztek organicznych (warzywa, owoce).

Najlepszym sezonem na rozpoczęcie przygody z kompostownikiem domowym jest początek jesieni. Temperatura sprzyja, a stosunkowo spora wilgotność przyspiesza proces tworzenia bakterii. Nie ma jednak przeciwwskazań, by założyć go wiosną lub latem. Zimą najlepiej przykryj go liśćmi.

Idealna temperatura do kompostowania waha się między 10 a 30 stopni Celsjusza.

Budowa kompostownika przydomowego nie powinna sprawić Ci trudności, a może wręcz zapewnić niemałą przyjemność. Kompost wykorzystasz do nawożenia praktycznie wszystkich roślin w Twoim ogródku. Dobrze utrzymany kompostownik ma przyjemny zapach ściółki leśnej i zapewni Ci jedyny w swoim rodzaju nawóz dla roślin.