Skip to main content

styl życia


Zespół Lepiej.

Zespół Lepiej.


Płyta indukcyjna czy gazowa? Poznaj istotne wady i zalety

Zespół Lepiej.
Zespół Lepiej.

Indukcja czy gaz? Przed tym wyborem stoi większość osób, które remontują kuchnię. Płyta grzewcza jest bowiem jednym z ważniejszych elementów wyposażenia każdego domu i mieszkania. Czym się różni wersja gazowa od indukcyjnej? Która jest wygodniejsza? Poznaj najważniejsze zalety i wady.

Płyta indukcyjna czy gazowa? Poznaj istotne wady i zalety

 

Płyta indukcyjna

Płyta indukcyjna z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Wybierają ją właściciele nowych nieruchomości, ale także osoby, które decydują się na remont kuchni. Płyta indukcyjna świetnie oddaje charakter nowoczesnych, minimalistycznych wnętrz. Jak działa? Każdy model składa się ze stosunkowo cienkiej płyty ceramicznej. Na rynku dostępne są w różnych wymiarach. Tuż pod ceramiczną powierzchnią płyty znajdują się zwoje miedzianych drutów (w kształcie spirali). Przepływający przez nie prąd zamienia się w pole magnetyczne (o częstotliwości 25 kHz), a jego strumień ogrzewa bezpośrednio podstawę naczynia. Tutaj warto zaznaczyć, że do płyty indukcyjnej niezbędne są specjalne naczynia (ferromagnetyczne) oznaczone „spiralą” (rysunek poniżej).

Jakie zalety płyt indukcyjnych wymieniają ich użytkownicy?

  • nowoczesny design – minimalistyczny, pasujący do każdej przestrzeni,
  • bezpieczeństwo – płyty indukcyjne nagrzewają się jedynie pod naczyniem, a to oznacza mniejsze ryzyko poparzenia,
  • łatwość utrzymania porządku – w większości wypadków wystarczy przetrzeć mokrą szmatką,
  • prostotę obsługi ­–panel jest intuicyjny i łatwy w obsłudze, a czasomierz pozwala ustawić czas, po którym płyta indukcyjna sama się wyłączy,
  • szybkość ­– płyta indukcyjna podgrzewa szybciej niż płyta elektryczna i gazowa,

Wśród wad płyt indukcyjnych wymieniane są:

  • wysoka cena – płyty indukcyjne są zasadniczo droższe niż płyty gazowe,
  • niebezpieczeństwo związane z wytwarzaniem pola magnetycznego – położona na płycie karta płatnicza może się rozmagnesować. Z tego samego powodu płyty indukcyjne odradzane są osobom z rozrusznikami serca,
  • dodatkowe koszty – niezbędny jest zakup specjalnych naczyń, zwykłe garnki nie nadają się do gotowania na płycie indukcyjnej,

Przeczytaj też: Cena, wygoda, a może design ­– czym kierować się, wybierając czajnik do kuchni?

Płyta gazowa

Typowa płyta gazowa zbudowana jest z płyty podpalnikowej, palników z iskrownikami i rusztu. Tuż pod samą płytą wbudowana jest wiązka zapalaczy, a także generator iskrownika i zawory gazowe. Jak działa? Gaz doprowadzany jest do zaworów gazowych i palników. Po otwarciu dopływu gazu – wystarczy iskra z iskrownika. Gaz się spala, a Ty widzisz płomień. A bezpieczeństwo? Kuchenki gazowe zabezpieczone są termoparą, która reguluje zawór gazu.

Główne zalety:

  • intuicyjna kontrola nad mocą gotowania – widzisz płomień i łatwiej jest Ci ocenić stopień nagrzania patelni czy garnków,
  • niższa cena zakupu – płyty gazowe są z reguły tańsze niż płyty indukcyjne,
  • wygoda – po zgaszeniu płomienia momentalnie odcinasz źródło ciepła od naczynia,
  • dobre rozwiązanie dla osób posiadających starą instalację elektryczną – nie musisz inwestować w jej przebudowę.

Wady:

  • pracochłonna w utrzymaniu czystości – aby ją dokładnie umyć, musisz zdjąć ruszt,
  • trudniejszy montaż – wymaga przyłącza gazu oraz odpowiedniej wentylacji,
  • stwarza niebezpieczeństwo związane z poparzeniem – ogniem i rozgrzanym rusztem,
  • dłuższy proces gotowania i doprowadzania do momentu wrzenia – gotowanie trwa dłużej,
  • emituje niewykorzystane ciepło do pomieszczenia – w trakcie spalania gazu.

Zatem indukcja czy gaz? To trudne pytanie, na które odpowiedzi trzeba szukać, po dokładnej analizie zalet i wad, a także możliwości w zakresie instalacji. Oba rozwiązania cieszą się uznaniem, ale oba obarczone są także minusami. W kwestii bezpieczeństwa wygrywa indukcja. Dla koneserów tradycyjnej kuchni ­­– najczęstszym wyborem jest kuchnia gazowa.